Γιατί τα απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων χωρίς φωσφορικά είναι καλύτερα για το περιβάλλον;

Τα απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων συχνά διαφημίζονται ως «χωρίς φωσφορικά» ή η συσκευασία δηλώνει ότι είναι απαλλαγμένα από φωσφορικά άλατα. Οι περισσότεροι από εμάς συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να είναι καλό, αλλά αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι τα φωσφορικά άλατα; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε.

ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΆ ΆΛΑΤΑ;

Τα φωσφορικά άλατα είναι μια φυσική μορφή του στοιχείου του φωσφόρου, το οποίο υπάρχει στο περιβάλλον μας και γύρω μας. Ωστόσο, ο ανόργανος χημικός φώσφορος δεν είναι πανομοιότυπος με το στοιχείο φώσφορος. Ειδικότερα, το φωσφορικό άλας είναι ένα άλας φωσφορικού οξέος. Ανόργανα φωσφορικά πετρώματα εξορύσσονται για την εξαγωγή φωσφόρου ως καλλιεργητικό λίπασμα στη γεωργία. Ενθαρρύνει την ανάπτυξη των φυτών, τη διαίρεση των κυττάρων και τη φωτοσύνθεση. Τα φωσφορικά σχηματίζονται όταν ο φωσφόρος συνδυάζεται με άλλα στοιχεία και λειτουργεί διαφορετικά. Διάφορετικά φωσφορικά άλατα έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλά καθημερινά προϊόντα, όπως οδοντόκρεμα, μπογιές, πλυντήρια ρούχων και απορρυπαντικά πιάτων.

ΓΙΑΤΊ ΥΠΉΡΧΑΝ ΦΩΣΦΟΡΙΚΆ ΣΤΟ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΌ ΠΛΥΝΤΗΡΊΟΥ ΠΙΆΤΩΝ;

Περίπου 5% του φωσφορικού που εξορύσσεται παγκοσμίως χρησιμοποιούταν σε απορρυπαντικά μέχρι πρόσφατα. Στο απορρυπαντικό του πλυντηρίου πιάτων, τα φωσφορικά άλατα χρησίμευαν στη δέσμευση ασβεστίου και μαγνησίου και για την δέσμευση άλλων σωματιδίων, βοηθώντας στην αφαίρεση τους από τα βρώμικα πιάτα κατά την πλύση. Μαλακώνουν επίσης το νερό, αποτρέποντας την συσσώρευση αλάτων στο πλυντήριο πιάτων.

ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΆ ΤΟΞΙΚΆ Ή ΕΠΙΒΛΑΒΉ;

Καθώς τα φωσφορικά άλατα βρίσκονται παντού, συμπεριλαμβανομένων των τροφών μας και μέσα στον οργανισμό μας, δεν είναι τοξικά ή επιβλαβή για τον άνθρωπο. Στην πραγματικότητα, εάν ο γιατρός σας εντοπίσει ανεπάρκεια φωσφορικών, θα σας συνταγογραφηθούν συμπληρώματα για τη ρύθμιση των επιπέδων τους. Το ίδιο ισχύει και για το περιβάλλον: τα φωσφορικά άλατα είναι θρεπτικά συστατικά που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των φυτών και δεν έχουν καθόλου δυσμενείς επιπτώσεις στα φυτά ή στα ζώα. Εάν όμως, τα φωσφορικά δεν είναι ούτε τοξικά ούτε επιβλαβή για τον άνθρωπο, ούτε για το περιβάλλον, γιατί έχουν απαγορευτεί τα απορρυπαντικά στο πλυντήριο πιάτων στις περισσότερες χώρες;

ΓΙΑΤΊ ΑΠΑΓΟΡΕΎΤΗΚΑΝ ΤΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΆ ΆΛΑΤΑ;

Τα φωσφορικά άλατα έχουν απαγορευτεί στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι τοξικά ή επιβλαβή για τον άνθρωπο, η παρουσία τους στον θδροφόρο ορίζοντα μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της υδρόβιας ζωής. Ως λίπασμα, τα φωσφορικά άλατα προκαλούν ταχεία ανάπτυξη φυκών. Η λεγόμενη άνθηση φυκών έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε άλλους οργανισμούς που ζουν στο νερό. Τα περισσότερα εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων δεν μπορούν να απομακρύνουν πλήρως τα φωσφορικά άλατα από τα οικιακά λύματα, έτσι μερικά από αυτά καταλήγουν αναπόφευκτα σε φυσικές υδάτινες οδούς. Οι χώρες που απαγορεύουν τα φωσφορικά άλατα ελπίζουν να περιορίσουν την άνθηση των φυκών και να αποτρέψουν τα υπερβολικά θρεπτικά συστατικά από τη ρύπανση των ποταμών και των λιμνών.

ΠΏΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ ΤΟ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΌ ΠΛΥΝΤΗΡΊΟΥ ΠΙΆΤΩΝ ΧΩΡΊΣ ΦΩΣΦΟΡΙΚΆ ΆΛΑΤΑ;

Τα απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων Somat δεν περιέχουν φωσφορικά άλατα, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ. Όλα τα προϊόντα μας άλλαξαν σύσταση για να παρέχουν τις ίδιες ισχυρές καθαριστικές ιδιότητες χωρίς το φωσφορικό άλας ως συστατικό. Οι πελάτες σε περιοχές με μαλακό νερό είναι απίθανο να έχουν παρατηρήσει κάποια αλλαγή, ενώ οι πελάτες σε περιοχές με σκληρό νερό μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιούν περισσότερο αλάτι στο πλυντήριο πιάτων. Στην πρώτη δοκιμή ταμπλετών πλυντηρίου πιάτων που πραγματοποιήθηκε μετά την απαγόρευση των φωσφορικών αλάτων στην ΕΕ, από το μεγαλύτερο ινστιτούτο δοκιμών καταναλωτικών προϊόντων της Γερμανίας "Stiftung Warentest" διαπίστωσε ότι το Somat Gold ήταν ο νικητής και είχε την καλύτερη απόδοση από όλα τα άλλα προϊόντα, ακόμη και χωρίς φωσφορικά άλατα.

 

Περισσότερα στην κατηγορία

  • Υψηλή θερμοκρασία και υγιεινή πλύση ή χαμηλότερη και οικολογική πλύση - τι επιλέγουμε; για ποιο σκοπό;
  • "Πράσινο" και καθαρό - γιατί το πλυντήριο πιάτων είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος πλυσίματος

#ENJOYTOGETHER

  • Συνεργαζόμαστε με την Kitchen Stories ™ για να σας προσφέρουμε την τέλεια συνταγή για εσάς αλλά και για τα αγαπημένα σας πρόσωπα που θέλετε να ευχαριστήσετε στην επόμενη συνάντηση.

  • Δεν υπάρχουν δικαιολογίες! Πάντα υπάρχει ένας καλός λόγος να απολαύσετε ένα καλό γεύμα μαζί με αγαπημένους.

  • Ποιος είπε ότι το πλυντήριο πιάτων πρέπει να είναι βαρετό; Με αυτά τα tips αλλά και τα παιχνίδια μας η διασκέδαση είναι εγγυημένη! (Διασκέδαση αλλά και καθαριοτητα! Αφού με τα προϊόντα Somat, το πλύσιμο των πιάτων είναι εξαιρετικά εύκολο!)