Somat Logo

Κλασσικός Μουσακάς με Μελιτζάνες

Μερίδες: 8
Συστατικά:

  • 3 μελιτζάνες
  • 1  κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 500 γρ. πατάτες
  • 500 γρ. κιμά αρνίσιο
  • 5 κ.σ πάστα ντομάτας
  • 800 γρ. Κονσέρβες ντομάτες (ολόκληρες, αποφλοιωμένες)
  • 1 κ.σ κύμινο
  • 1 κλ. δεντρολίβανο
  • ½ κ.σ κανέλα
  • 3 κ.σ βούτυρο
  • 5 κ.σ αλεύρι
  • 750 ml γάλα
  • 1 αυγό
  • 100 γρ. παρμεζάνα
  • 100 γρ. μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ. αλάτι
  • 100 γρ. πιπέρι
  • 100 γρ. λάδι για τηγάνισμα
  • 100 γρ. λάδι λαδι για άλειμμα

Σκευή και εξοπλισμός: χαρτί κουζίνας, ξύλο κοπής, μαχαίρι, μεγάλη κατσαρόλα, τηγάνι, φούρνος, μεγάλη κατσαρόλα, σύρμα, ταψί

Κόβουμε τη μελιτζάνα σε περίπου 1 cm / 0,5 ίντσα σε φέτες, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας και στις δύο πλευρές, και τις απλώνουμε επάνω στο χαρτί κουζίνας και τις αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Κατά την διάρκεια, πλένουμε και τρίβουμε τις πατάτες για να φύγουν τυχών βρωμιές και βράζουμε με την φλούδα για περίπου 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά και στην συνέχεια τις αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά, προσθέτουμε τον αρνίσιο κιμά και τον σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, και στη συνέχεια προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο. Προσθέτουμε την πάστα και τις κονσέρβες ντομάτας. Ανακατέβουμε για να δέσουν και καρυκεύουμε με αλάτι, κύμινο, δεντρολίβανο και κανέλα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 50 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ° C / 400 ° F. Στο μεταξύ, στεγνώνουμε την μελιτζάνα με το χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια-υψηλή φωτιά και τηγανίζουμε τις φέτες μελιτζάνας μέχρι να ροδίσουν και στις δύο πλευρές. Μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με χαρτοπετσέτες για να απορροφήσει το λάδι.

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ, λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να γίνει μια πάστα. Μόλις αρχίσουν οι φυσαλίδες, μειώνουμε τη θερμότητα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα ενώ χτυπάμε. Χτυπάμε δυνατά μέχρι να γίνει λεία η σάλτσα και στη συνέχεια το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει δέσει και να πήξη. Αφαιρούμε από τη φωτιά και χτυπάμε ελαφρά το αυγό. Καρυκεύουμε με μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι για επιπρόσθετη γεύση. 

Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές φέτες, και τις τοποθετούμε σε ένα ομοιόμορφο στρώμα στο κάτω μέρος του ταψιού και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Προσθέτουμε ένα στρώμα μελιτζάνας από πάνω. Στη συνέχεια προσθέτουμε την σάλτσα από το κρέας μας, πασπαλίζουμε με τυρί και ρίχνουμε την σάλτσα μπεσαμέλ στην κορυφή. Ψήνουμε το μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ° C / 400 ° F για περίπου 45 λεπτά, ή μέχρι να πάρει χρώμα. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν σερβίρουμε. Απολαύστε το!

Φοβάστε την ακαταστασία; Δεν χρειάζεται!

Αφού ζήσετε τη #enjoytogether στιγμή σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα βρώμικα πιάτα. Με το Somat θα καθαρίζονται εύκολα!

Οι ισχυρές φόρμουλες μας καθαρίζουν ακόμα και την πιο δύσκολη βρωμιά, όπως καμμένα λίπη, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε ακόμη περισσότερο τον χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!